El Dia de Santa Llúcia

santa llúciaLa celebració d’este dia a Ibi ve de molt lluny; en trobem referències a data de 30 de novembre del 1636 al Llibre de Capítols que hi ha a l’Arxiu Històric Municipal d’Ibi.

“…que lo dia de Santa Llucia cau en dumenje y que per ser dominica de aluent nos pot selebrar la festa aquel dia he per la major part del consell determinat que la trasfeixquen a lendema dilluns y que ningu puga fer faena el tal dia…”

En el passat, tot el que es feia per commemorar el dia de Santa Llúcia tenia lloc el mateix dia 13 de desembre, dia de la santa, que, com hem pogut comprovar, era festiu. No obstant això, ara ja no ho és i es traslladen els actes al dissabte i diumenge següents a este dia.

Antonio Anguiz Pajarón arreplega en el seu llibre Miscelánea Ibense una cançó que van traure les treballadores de Payà, la incipient empresa de joguets, l’any 1911 quan els van dir que havien d’anar a fer faena aquell dia. A pesar de tot, no van anar!

“El dia de Santa Llúcia
mos faran anar a fer faena.
El dia de Santa Llúcia,
jo, no tinc que vindre, no;
me’n vaig a l’ermita
a vore la provessó,

després són les carreres
i la cobla i el sermó.
Després a traure el Rei
i a menjar-mos el torró.”

Diumenge a les 10h del matí té lloc la Processó de Santa Llúcia, des de l’església de la Transfiguració del Senyor fins a l’ermita. Allà, a les 11:30h té lloc la Missa i el Cant dels Goigs.

Fotografia: José Esteve Pla

Fotografia: José Esteve Pla

A les 11h, té lloc el Cross de Santa Llúcia, amb premis de pernils per als primers classificats i amb el sorteig d’un altre entre els participants.

En acabar, a les 12:45h les parelles que eixe any s’han compromès a ballar les danses fan la Baixada per l’avinguda de Joaquim Vilanova per aplegar a l’Ajuntament. Allà, seguint l’antiga tradició, els balladors ofereixen a les balladores una Pesadeta de Torró com a símbol del seu compromís de ballar les danses.

Seguidament tenen lloc les Carreres, en què els balladors fadrins i casats mesuren les seues forces. Primerament té lloc la Carrera dels Fadrins, que consisteix a anar i tornar a l’ermita de Santa Llúcia (tocant la campana en senyal que han arribat) i seguidament la Carrera dels Casats, des de l’església fins a l’ajuntament.

Acte seguit té lloc un dels actes més esperats, el Sorteig i Proclamació dels Reis de les Danses tant dels Casats com dels Fadrins des del balcó de l’ajuntament. Antigament este sorteig es feia per mitjà de la insaculació, procés que s’utilitzava també per nomenar els consellers del Consell Municipal, però actualment, tot i que es continua fent així, tots els papers tenen el nom dels reis que han triat Fadrins i Casats. Una volta nomenats, conviden tot el poble a les festes amb el tradicional “El rei fa festa!”, ja que antigament era el rei qui assumia la majoria de costos que ocasionava l’organització de les festes.

A continuació es fa una cercavila pel carrer de les Eres fins a la plaça de l’Església on Fadrins i Casats ballen per al públic assistent.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: