Les Danses i el Ball del Virrei

Antigament hi havia tretze dies de dansa, des del 25 de desembre fins al 6 de gener però actualment només en tenim dos, el 28 i el 30 de desembre. Antonio Anguiz va publicar un document de 1894 que ens descriu com eren les danses d’aleshores: les Coples de les Dansetes de Ibi.

Els dos dies de dansa són pràcticament iguals quant a actes, per això els hem unit en una mateixa plana. El grup de balladors (o dansà) que cada any ix a la festa és diferent i està dividit en els Fadrins i els Casats, cosa que ja es veu al Dia de Santa Llúcia. Així, els protagonistes del Primer Dia de Dansa són els Casats i els del Segon, els Fadrins.

El primer dia de Dansa, a les 8 del matí, amb xaramita i tabalet té lloc la Despertada; més tard, i durant tot el matí els balladors i balladores fan la tradicional Arrepleglada que consisteix a anar recollint dels botiguers, comerciants i vianants totes les aportacions que vulguen fer per després donar-los-les als ancians de l’Asil.

A les 15.15h hores, els balladors, comencen l’Arreplegada de ballaores, que consisteix a anar casa per casa per anar recollint les respectives balladores de cadascú, això sí, sempre acompanyats de xaramiters i tabaleters. En acabat, es dirigeixen tots a l’Asil de Sant Joaquim per donar als majors tot el que han obtingut en l’Arreplegada i per oferir-los un homenatge ballant per a ells.

tapats

Fotos de José Esteve Pla

Tot seguit, a les 17h de la vesprada, se’n van cap al carrer de Les Eres on es troben amb els Tapats i amb tota la comitiva dels Enfarinats. És llavors quan el Rei de la Dansa acompanyat pel Virrei s’adrecen a l’Alcalde enfarinat per demanar-li l’autorització que els cal per ballar al carrer. Després del seu parlament, l’Alcalde accedeix a donar-los el permís i així cessa de totes les seues funcions. El Rei de la Dansa és, des d’eixe moment en avant, la màxima autoritat de la Festa.

Sonen xaramites i tabalets i, entremesclats amb els emprenyadors dels Tapats, es balla la Dansa. Quan s’acaba esta peça, s’interpreten les Folies, el significat de les quals és l’acomiadament dels ballaors cap a les ballaores en agraïment per accedir a ballar la Dansa, així, es toquen tantes Folies com parelles hi hagen.

Per acabar al carrer, com sempre al so de xaramita i tabalet es balla l’esperada Jota, en la qual poden participar totes les parelles de públic que ho desitgen, i on es fan improvisadament els moviments, passades o figures que encaixen en la melodia.

Ja a la nit, a les 22:30 té lloc el Ball del Virrei al Pavelló Esportiu Municipal. Allí tant els balladors Fadrins com els Casats, i tota la gent del poble que hi va, ballen els balls tradicionals, ara ja acompanyats pel Sonet.

El Sonet és un grup de músics (veus, bandúrries, llaüts, guitarres, guitarrons, bomardins i percussió) que fan la música tradicional d’este Ball. Al seu repertori tenen diversos tipus de cançons com ara fandangos (el Fandanguet Rodaet), jotes (la Joteta Enganyà, la Jota del Raconet, la Joteta Agarrà, la Jota de Carrers), i d’altres també molt populars com el Ball de la Safanòria, el Trompot, la Villanera, la Pedreguera, o la Malaguenya, ball colofó en què acaba el Ball del Virrei i en què la balladora ha d’enganyar el ballador, que ha de seguir els seus passos.

Per tant és un Festa en què es convida a tot el món a participar, ballant o simplement assistint com a espectador.

Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: